Kort geleden las ik een interview met mezelf terug in het onvolprezen EAN magazine. De redactie had een zinnetje (dat ik nietsvermoedend had uitgesproken) uitgelicht en extra groot afgedrukt: ‘Het is goed om af en toe stil te staan bij ‘het waarom’ in de dingen die we doen’.
Toen ik dat terug las dacht ik: goh, goed idee. Practice what you preach. Dus daarom, vanaf vandaag: een blogje, om af en toe stil te staan bij ‘het waarom’ in de dingen die ik doe, en uiteraard ook de dingen die we met CLS Healthcare doen.
Een mooie plek om aan deze missie te beginnen was het Kenniscafé in De Balie in Amsterdam, een maandelijkse avond die (onder andere) georganiseerd wordt door De Volkskrant en De Koninklijke Nederlandse Akademie voor Wetenschap. Wat heeft een groothandelaar in condooms en sextoys dáár te zoeken, vraagt u zich misschien af. Nou: deze maand was ‘seks’ het thema. Er werd een hele avond vanuit wetenschappelijk, cultuurhistorisch en filosofische oogpunt over seks gedebatteerd.
De wetenschappers praatten met dezelfde onthechtheid over seks die je in onze branche ook veel tegenkomt. Business as usual. Het publiek in de zaal bleek emotioneler bij het onderwerp betrokken. De avond begon met een aantal vragen aan het publiek, zoals: ‘wie gemiddeld meer dan vijf keer per week seks heeft, mag zijn hand opsteken’. Niemand stak onbevangen zijn hand op, er werd eerst even links en rechts gekeken, naar de buurman of -vrouw. En het punt dat daarmee gemaakt werd: bij de normen die we hanteren over seks – hoe hoort het? – laten we ons voor een groot deel leiden door het gedrag van anderen. Volgens seksuologe Ellen Laan (een oude bekende, als ‘supporter’ van ons platform over vrouwelijke erotiek, SheSpot.nl) is dat niet bevordelijk voor een prettig seksleven. ‘Niet naar de buurman kijken’ was haar dringende advies.
Ellen Laan sprak daarna over de ‘orgasmekloof’, een term die voor wat hilariteit in de zaal zorgde, maar waarachter een interessante statistiek schuil gaat. Het ging daarbij over het orgasme tijdens de seks, en ik schrijf hieronder even de percentages over die op het scherm geprojecteerd werden:
Hetero mannen: 95%
Homoseksuele mannen: 89%
Biseksuele mannen: 88%
Lesbische vrouwen: 86%
Biseksuele vrouwen: 66%
Hetero vrouwen: 65%
Dat zijn cijfers waar je rustig een hele avond over door kan filosoferen, maar even kort door de bocht: er ligt een mooie maatschappelijke taak voor CLS om die 30% tussen de eerste en de laatste plaats te overbruggen.
Overigens beginnen we daarbij niet helemaal ‘op nul’. Opnieuw Ellen Laan praatte de aanwezigen bij over de Geschiedenis van de Clitoris (by the way: het enige menselijke orgaan dat als enige functie ‘de lustbeleving’ heeft). In de wetenschappelijk literatuur is te zien dat de clitoris meerdere malen ontdekt is, en daarna, gek genoeg, weer helemaal vergeten. Dat wil zeggen: volledig afwezig in anatomische tekeningen van het vrouwelijke geslachtsorgaan. Pas sinds een jaar of dertig (!) is de clitoris enigszins accuraat aanwezig in medische standaardwerken, maar zelfs nu zijn de meeste afbeeldingen onvolledig. Vaak wordt de clitoris beschreven als een soort vrouwelijke afgeleide van de penis, terwijl het een veel complexer orgaan is, en verbonden met andere delen in het brein. Bovendien zijn de individuele verschillen tussen vrouwen nog nooit onderwerp geweest van een gedegen wetenschappelijk studie.
Na deze woorden van Ellen Laan verliet ik met een sluimerend gevoel van trots de zaal. Ik durf de stelling aan dat onze branche – in sommige opzichten – mijlenver vooruitloopt op de medische wetenschap!
Rits Douwes
De hele aflevering van het kenniscafé bijwonen vanuit je luie stoel kan hier.